Busy Bessy Creatief

Totaal aantal pageviews

zaterdag 29 november 2014

November ... grijs (creatief dagboek)


Een ook de maand november is weer voorbij ...
Voor deze maand had ik grijs gekozen, een kleur waar ik best wel iets mee heb.
Ik heb echt genoten van het maken van deze pagina's.


De achtergrond maakte ik met de gelli plate. Het grijs en de sfeer van een oude kalenderplaat paste er precies bij. Uiteindelijk gebruikte ik alleen het roodborstje en een stukje sneeuw.
Het versje leerde ik vroeger op school en ik weet nog dat ik me helemaal kon verplaatsen in dat meisje ...


Ook deze achtergrond is met de gelli plate gemaakt. De letters tekende ik op krantenpapier en zijn voorzien van een contourrand. Diverse plaatjes en achtergronden uit de grijsverzameling vonden een plekje en op internet vond ik de tekst over de kleurbetekenis van grijs.





Ik bewaar veel foto's en documentatie over het interieur, omdat ze me aanspreken. Wat niet betekent dat ik zo'n interieur zelf zou willen hebben.




Vaak is het een stuk tekst, een plaatje of een tijdschriftpagina die me op een idee brengt. Of de combinatie achtergrond en illustratie.



Deze maand maakte ik heel veel achtergronden met verf, soms met de kwast en soms met de gelli plate. Ik heb nog wel 15 achtergronden over ...


Binnenkort maak ik een tutorial over hoe je zo'n 'blokjes' achtergrond als hier boven kunt maken.



Ook deze maand weer werk van een aantal jaren geleden, passend bij het thema grijs...





Ik houd van die verstilde sfeer en de rust die het uitstraalt ...





Een papier-grapje ...


Ik was eerst ook nog van plan om zwart-wit pagina's te maken, maar het is er deze maand niet van gekomen. Ik bewaar dit voor volgend jaar!
Voor de maand december is rood aan de beurt, en ik ben zelf ook heel benieuwd wat die kleur me gaat doen en wat er uit m'n handen komt ...







vrijdag 28 november 2014

Opruimen

Bijna elke week presteer ik het om een enorme rommel te maken op m'n hobbykamer.
En bijna elke week, maar toch zeker elke veertien dagen, moet ik die kamer flink opruimen, wil ik nog een beetje kunnen werken ...




DH zegt dat ik veel te veel spullen heb; tja, dat zal waar wezen, maar ik gebruik ze toch allemaal met regelmaat.
Zelf denk ik dat ik geen goed systeem heb; geen praktische en overzichtelijke opbergmogelijkheden.
Er staan diverse kasten, sommige open en sommige dicht. Een ouden linnenkast, een ladekastje, een commode met plankjes en laatjes ... Een boekenkast en dan nog vele plastic boxen die onder de hangende kleding in de kledingkast staan, want elk leeg plekje wordt benut!




Als ik bezig ben, worden er boeken uit de kast gehaald, open neer gelegd en later weer aan de kant gelegd. Lapjes worden verzameld in bakjes voor verschillende quilts, en ja waar laat je die bakjes?
Op het randje van de kast, op tafel, op het bureau.
Papiersoorten in een bepaalde kleur worden gezocht en gesorteerd. Ideetjes worden neergelegd op de tafel om er nog eens een nachtje over te slapen ...
Nou ja, met hoe meer je bezig bent des te meer spullen er rondslingeren.



Vandaag heb ik eens flink de bezem door de spullen gehaald.
In de ladekast liggen nu geen bolletjes katoen meer, maar er zijn drie laden gereserveerd voor respectievelijk de Dear Jane, de Gossip en de I love stitching quilt. Alle bakjes met lapjes in de goede lade, helemaal geweldig.
Op de commode was het een vreselijke bende van lapjes die weer opgeruimd moesten worden en terug bij de voorraad, er lagen stapels papier van het hele jaar creatief dagboek, poppenkleertjes, tijdschriften, etc....
Ik had er vanmorgen foto's van genomen, maar de instelling stond verkeerd en ze waren allemaal wazig, helaas... De foto's hierboven zijn allemaal oude foto's van zo'n jaar geleden.

Maar het voelt heerlijk nu er zoveel opgeruimd is en de kamer weer wat leger toont. Morgen nog de papierstapel en dan is het weer oké!


woensdag 26 november 2014

Thimble and heart ... sulky bom deel 6 en 7

O wat is het lang geleden dat ik aan 'I love stitching' werkte ..., de liefde was wel wat bekoeld denk ik.
Allemaal de schuld van de Gossip en van de Dear Jane, maar natuurlijk vooral omdat ik me daar toe heb laten verleiden!



Maar de kleurtjes van deze quilt in wording begonnen toch weer stevig te trekken, en ze passen natuurlijk ook perfect bij dit seizoen.



En zo werkte ik eerst deel 5 nog een beetje bij...



En natuurlijk kan de vingerhoed niet ontbreken op deze quilt, alhoewel ik er zelf dus nooit één gebruik. Jullie wel?



Blokje 6 (thimble) bestaat uit drie stukjes en op het grootste deel is de vingerhoed geappliceerd en daarna zijn de contouren geaccentueerd met een stiksteekje.
Daaronder twee kleine lapjes waarop ik naai attributen vast maakte.



En blokje 7 is ook af, het heet 'heart' en heeft eveneens 3 delen. Als decoratie wat oude platte garenklosjes ...
Als de quilt af is en de vulling ertussen zit, komen er nog steekjes (franse knoopjes) op het onderste vlak.

Eigenlijk het is zo gebeurd ..., ik snap van mezelf niet zo goed waarom ik niet een beetje door ga met deze quilt.
Het plan is wel om daar verandering in te brengen. De komende tijd wil ik de top in rap tempo in elkaar hebben en dan heb ik deze winter een mooi project om te quilten, lekker op de bank 's avonds en natuurlijk onder de lamp :)

zaterdag 22 november 2014

Twee schatten van muizen

Sinds kort wonen er hier twee lieve muizenzusjes bij ons en zij willen zich graag even voorstellen als Lola en Fifi ...




De muisjes zijn gebreid op twee naalden naar een duidelijk patroon van Mary Jane. 
Ze heeft nog veel meer schattige creaties gemaakt en ik ben echt wel een fan van haar ontwerpen!




Fifi en Lola houden allebei van zeilen en hun outfit is daar al helemaal op afgestemd. 
Helaas heb ik zelf helemaal geen verstand van zeilen, maar een bootje heb ik wel voor ze...
Ze zijn nu samen plannetjes aan het beramen, maar ik heb ze wel verteld dat ze er beter aan doen om die plannetjes pas in de zomer uit te gaan voeren.
Ik moet er niet aan denken dat ze nu het koude water op gaan!




Deze lieve meisjes maken overigens een groot verschil met de eerdere muizen die we hier hadden, zie HIER ... Tjonge, dat waren me een stelletje rekels! 
Ik heb ze inmiddels de deur uitgedaan, want dit werd met echt te gortig....

Tot nu toe hebben Spooky en Boofy geen belangstelling voor de dametjes, nu maar hopen dat dit zo blijft!



woensdag 19 november 2014

Babbeltje op woensdag

Zomaar op een heel gewone grijze woensdagmorgen in november terwijl ik achter m'n laptop een berichtje zit te tikken, besef ik eens te meer hoe blij en dankbaar ik ben met al jullie reacties die ik telkens weer krijg.
Soms reageer ik direct, maar heel vaak laat ik ze ook wat 'dalen' en ik merk dat het mijn blik breder maak en mijn ideeën verruim. Ik wil jullie daar graag zomaar spontaan voor bedanken!

Mijn blog is al lang geen handwerkblog meer, want ook allerlei andere onderwerpen passeren de revue. En ik vind dat leuk; ik schrijf graag en ik ben ook benieuwd wat mensen vinden. En vooral ook als je het niet met me eens bent!



Er zijn dagen, soms weken, dat ik aardig in m'n spoor zit. Dan heb ik de zaken op een rijtje, de prioriteiten zijn duidelijk, op creatief gebied springt er een bepaalde techniek of werkstuk uit qua interesse, er groeien nieuwe plannetjes, etc....
Maar zo af en toe zitten daar andere dagen of weken tussen. Dagen waarop je wel doet wat er gedaan moet worden, waarop ik ook wel bezig ben met handwerken of andere hobby's, maar het gaat een beetje op de automatische piloot. En tegelijkertijd is de spirit een beetje weg ...
Herkennen jullie dit?

Ik maak me er al lang geen zorgen meer om, want het kan zomaar omslaan. En dat is ook wel wat er meestal gebeurt na verloop van tijd.
Soms geef ik het weer of het seizoen er de 'schuld' van, maar eigenlijk denk ik dat een mens er goed aan doet om de seizoenen en het weer over je heen te laten komen, en ook te ontdekken wat het met je doet. Dat heeft een heleboel te maken met hoe je als mens in elkaar steekt.

En op dit moment zit ik wel een beetje in de fase van niet zoveel nieuwe inspiratie, de dingetjes doen die er liggen of die je tegen komt ...
Ik kan niet zeggen dat ik voor iets speciaals heel warm loop. Op handwerkgebied brei ik verder aan de sloffen van m'n zoon ....



En er worden blokjes voorbereid en gemaakt voor de Dear Jane ...




En de ideetjes voor het creatief dagboek 'grijs in november' krijgen wat vorm ...




En de randjes per week worden bijgehouden ...




Overigens, ik heb wel besloten om volgend jaar niet weer mee te doen met de randjes borduren.
Ik vind het mooi geweest! Het was leuk om zo'n rol te maken, maar een tweede hoeft van mij niet.

En nu heb ik ook gelezen dat er geen adventssjaal 2014 van Kristin Benecken komt. Zij heeft vanaf de zomer behoorlijke nekklachten en moet zich ontzien.
Uiteraard heel naar voor haar, als je zo graag breit en dit dan niet meer voor lange tijd mag doen.
Maar ik kom nu ook niet in de verleiding om wèer mee te doen. Hoe meer keuze's hoe moeilijker het is voor een mens hè...
Dat zag je ook twee berichtjes terug over de postzegelSAL. Als dat stukje stof er niet had aangezeten en er niet zoveel patroontjes te vinden en te kiezen waren op internet, dan had ik er niet over gedubt...
Enne..., ik weet nog niet wat ik zal doen! Het borduurtje heb ik even weggehangen, zo van 'komt tijd komt raad ...'

Toch hoop ik dat deze periode van 'het gaat zo z'n gangetje' niet te lang duurt. Het is zo heerlijk om ergens warm en enthousiast voor te lopen!

maandag 17 november 2014

Sleur of ..?

Een tijdje geleden las ik een artikel in Quest over "Leve de sleur".
Nu heeft dat woord sleur niet zo'n positieve gevoelswaarde in onze maatschappij. We denken daarbij al snel aan saaiheid en aan veel herhaling van dezelfde dingen zodat we het vervelend gaan vinden.



In het artikel stonden uitspraken van klinisch psycholoog Jeffrey Wijnberg en via internet vond ik hier een interessant stukje tekst van hem over dit onderwerp!
In het artikel in Quest zegt hij dat het iets is van de laatste 50 jaar dat mensen graag het roer omgooien en zo de sleur willen doorbreken. Mensen denken dat het leven maakbaar is en dat ze alles onder contrôle hebben. We willen ook steeds weer een treetje hoger komen.



Daarbij denken mensen vaak te positief en maken ze rooskleurige inschattingen zonder rekening te houden met de negatieve gevolgen op de lange termijn.



Voor de Tweede Wereldoorlog was het juist andersom; je deed gewoon wat iedereen deed, je volgde de voorgeschreven norm. En dat gaf veel duidelijkheid en rust.
Daar kijken we tegenwoordig maar raar tegen aan. Maar vaste regels en patronen geven wel stabiliteit. Kinderen vinden dit heel prettig en lijken er ook beter door te functioneren. Waarom zouden volwassenen er dan niet bij gebaat zijn?



We leven best wel in een hectische tijd, vol van onzekerheden op allerlei gebied. We zijn vaak met z'n allen de weg een beetje kwijt. Er valt ook zoveel te kiezen en te overwegen.



Ontwikkelingen gaan razendsnel en wat vandaag nieuw is, is over twee jaar ouderwets en afgeschreven...
Daar zou je zomaar onzeker van kunnen worden.
En onzekerheid vinden maar weinig mensen fijn. Dat is een vervelend en knagend gevoel waar je maar weinig vat op hebt.

De tijd waarin we leven kunnen we niet veranderen. Maar we kunnen wel als tegenhanger een stukje rust inbouwen in ons leven door er voor te zorgen dat er regelmaat in ons leven is.
De ouderwetse leuze "rust-reinheid-regelmaat" is heus zo gek nog niet in een tijd vol stress.




En toen ik op zoek ging naar een plaatje hierbij, stuitte ik opnieuw op een artikel van Wijnberg, klik ....
Da's ook wel heel toevallig!




Sleur ... als je dit woord positief inkleurt en daarmee de dingen bedoelt die je routinematig elke dag doet, dan is er niets mis mee. 
Mijn man vraagt wel eens of ik breien nu nooit eens zat wordt; elke keer insteken, omslaan, overhalen en af laten glijden... Hij vindt het maar niets voor mij... Nee, ik word het niet zat. Wel als ik het verplicht de hele dag zou moeten doen. Maar ik vind het heerlijk om wat te doen met m'n handen en m'n vingers en daar niet al teveel bij na te hoeven denken.
Enfin, over dat soort dingen wilde ik een andere keer eigenlijk iets schrijven ...


vrijdag 14 november 2014

Doorgaan ?




Half september las ik bij De Borduurvrouw (Nienke) over een nieuwe SAL bij Vava van Taillons Aiguilles. Een gratis SAL van 9 weken waarbij er elke week een postzegeltje online kwam met een afbeelding die met naalden en naaien te maken heeft.



Met veel plezier ging ik aan de slag op een restje lichtblauw linnen dat hier waarschijnlijk speciaal op lag te wachten ...
Vanmorgen borduurde ik het laatste klosje, rechtsbeneden. Weer iets af ...., of niet?
Ik twijfel nl. heel erg, omdat er boven de geborduurde postzegeltjes nog ruimte is voor een extra rij.



Tja, de SAL is afgelopen, maar ik kan nog wel wat afbeeldingen bedenken die ook bij dit thema passen, b.v. een meetlint, een strijkijzertje, een kaartje met knoopjes ....
Ik zit enorm te twijfelen of ik het nu moet doen of niet!
Wat zouden jullie in mijn plaats doen?







dinsdag 11 november 2014

Slofjes voor Bessy




De gebreide sloffen zijn af en ze zijn me toch heerlijk warm!
Ik dacht dat het eigenlijk veel meer werk was en vergeleek het een beetje met de Zeeuwse sokken die ik vorig jaar breide, maar die vergelijking ging niet op! De sloffen zijn veel en veel eenvoudiger en sneller te breien. Ze komen uit het nieuwste boek van Arne en Carlos!


Ik nam twee verschillende bolletjes uit de oude wolvoorraad van thuis. De sloffen worden allemaal gebreid met twee draden (vanwege stevigheid en voor de warmte); elke steek wissel je van draad.
Nou, ik vond het dan ook wel zo leuk om met twee kleuren te breien, dan zie je tenminste wat je doet.
Omdat de wol niet zo superdik was en m'n naaldjes ook niet (nr. 3) heb ik de grootste maat gekozen, en laten ze me nu precies passen!




Voorlopig ga ik ze maar niet in de wasmachine doen om ze te vervilten, want dan zouden ze echt wel eens te klein kunnen worden.
Ik twijfel nog of ik aan de onderkant anti slip kloddertjes zal doen, ze zijn inderdaad mega glad op de plavuizen vloer, maar ik vind het eigenlijk zonde van het breiwerk!




M'n oudste zoon wil ook sloffen, maar dan de hoge versie. De kleur of het motief maakt hem niet uit, als het maar geen rose is ...
Nou, ik heb er eigenlijk best zin in. Alleen moet ik dan wel dikkere naalden gebruiken, want hij moet de grootste maat hebben. Ik heb wel een rondbreinaald nr. 5 maar ik vind het gewoon niet prettig werken...



vrijdag 7 november 2014

Alweer vrijdagmiddag ...

Er is al weer een week voorbij ...! De dagen vliegen voorbij, tenminste ... zo ervaar ik het op dit moment.
Ook weer hoog tijd om een blogbericht te schrijven, bedacht ik me opeens. Er valt altijd wel wat te vertellen.

De afgelopen week zijn er weer een paar DJ blokjes gemaakt. Sommige lagen al een poosje voor de helft klaar of waren al helemaal getekend en geknipt.
Het ene blokje is het andere blokje niet, nee bepaald niet!

A-9  Cabin Fever

Ik ben heel blij dat blok A-9 eindelijk af is, wat was dat een bewerkelijk en lastig blokje zeg...
De strookjes zijn zo smal (6-7 mm) en die kleine driehoekjes ook. En toen had ik ook nog een keer een fout gemaakt en kwam ik rode stof tekort .. Ahum, ik denk dat ik wel meer dan 10 uur op dit blok heb zitten prutsen.




En wat is het dan heerlijk om ook weer eens een blok te maken wat lekker vlot gaat, ook al was dit geen hele simpele.
Eerst een meloen maken in het middenstuk m.b.v. applique reverse (dat gaat me tegenwoordig best aardig af omdat ik het al vaak geoefend heb), dan de lichte strookjes erom heen.


Daarna worden de buitenste stofdelen in elkaar gezet met de driehoekjes ertussenin.


En dan komt het leukste: de twee delen aan elkaar zetten ...
Dat lijkt misschien lastig, maar het valt mee hoor. Ik heb de lichte delen tussen de driehoekjes aan de middelste stukjes van de stroken gezet en dan krijg je dit:

A-10 Which Points West

Nu moet ik alleen nog even aan de voorkant de ronde naadjes appliceren ...


B-5 Hot Cross Buns

En hier hebben we nog een leuk blokje, ook weer applique reverse gebruikt voor de witte vlakjes. 

Ik geniet er heel erg van om met deze blokjes bezig te zijn. Elk blokje is een puzzeltje waarbij je een overweging maakt:
- welke stofjes kan ik het beste kiezen waardoor het patroon tot z'n recht komt
- welke werkvolgorde is het handigst
- gebruik ik versteviging of niet
- welk garen past het best



De afgelopen week heb ik wat blokjes voorbereid en alle stukjes zitten in een zakje. Ik kan het zo pakken een meenemen, dat werkt zo heerlijk!




Tussendoor brei ik aan de sloffen, houd ik de randjes per week goed bij en idem dito de postzegeltjes. De grijze maand in het creatief dagboek krijgt ook al aardig vorm. In m'n enthousiasme heb ik werkelijk veel en veel te veel achtergrond pagina's gemaakt met de gelli plate en met de kwast...
Maar ach, het was leuk en het papier bewaar ik gewoon...

Ik ga nog even wat kleurtjes bij elkaar zoeken voordat het weer donker wordt, want dan kan ik vanavond weer verder!
Fijn weekend allemaal ...



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...