Busy Bessy Creatief

Totaal aantal pageviews

vrijdag 28 februari 2014

Crochet alone...

Elke dag zie ik wel een paar mooie dekens voorbij komen op de blogs of op het Hobbydoosforum.
Wat een verschillen in kleuren, garendikte èn tempo....
Sommige haaksters maken er zelfs meerdere tegelijk!



Ik begon ook netjes mee te doen met de Crochet ALong, maar ik had al snel gezien dat ik niet kon wachten.
Als ik ergens enthousiast voor ben, ga ik het liefst als een speer. En daarom meldde ik me maar af; 'k vond het trouwens een vreselijk gezeur op facebook ook.
Dus haak ik alone verder, zoals er wel meer doen. Dus toch ook weer niet zo erg alone...



Half januari was ik net voorbij de mountains, bij toer 35... (zie foto hier boven) en toen lag het een hele tijd stil. In de voorjaarsvakantie ben ik weer gaan haken aan de deken en nu zit ik bij toer 70 en nog een paar 'van mezelf' erbij...



Toen ik een eindje op weg was, vond ik het eigenlijk toch niet mooi om met enige regelmaat aan de voorkant een toer te hebben waarvan je de achterkant ziet.. Als je dan toch iedere toer wisselt van kleur waarom haak ik dan niet alle toeren van rechts naar links?



Aha, dat ging ik dus een tijdje doen... En wat bleek? De deken trok scheef... Zie je het op de foto?
Ik laat het lekker zitten hoor, kan ik er later nog eens om glimlachen...
Bij een grote granny square gebeurt precies hetzelfde als je steeds maar aan dezelfde kant je ronde maakt. Door bij elke toer te wisselen (voorkant-achterkant) voorkom je scheeftrekken.
Dus ging ik maar weer gewoon verder met haken en keren.



En vulde ik m'n eigen voorraadje Soft weer bij....



Foto 'geleend' van ByHaafner 

 Na de derde keer granny stripe vond ik het wel eens tijd worden voor een ander randje. Even op m'n Pinterestboard gekeken en toen kwam ik uit bij dit steekje. Dat vond ik zo leuk, dus hup... naar het patroon. En..... het is meteen lente op m'n deken!






donderdag 27 februari 2014

Eindelijk 'bij' met randje per week


Hè hè... eindelijk is het me toch gelukt om op schema te zijn. 
De laatste keer dat ik blogde over 'randje per week' was bijna 4 weken geleden en toen begon ik al achter te raken... Van mezelf mocht ik niet eerder over de randjes bloggen voor dat de randjes klaar waren.
Streng hè..., maar 't werkt wel bij mij.



En nu wacht de lap weer op zaterdag..., nou ja het zal wel zondag worden voordat ik zover ben, maar dat maakt niet uit. Ik heb de achterstand tenminste lekker ingehaald...


woensdag 26 februari 2014

Weer midden in de drukte ...

Ja, zo kan het gaan... Twee dagen op school en weer helemaal in beslag genomen door het werk!
Maandag was het meteen al raak... Moe dat ik was..
Nu staat er ook wel van alles op stapel en moet er veel besproken en geregeld worden. En dan blijft het 'gewone' werk weer liggen.
Vanmorgen heb ik - ondanks dat ik woensdag altijd vrij ben - toch geprobeerd een inhaalslag te maken.


Walled Garden Square (ravelry)

En 's avonds komt er momenteel echt niet veel uit m'n handen, behalve een vierkantje haken.
Heerlijk en ontspannend om te doen. Het stapeltje groeit en groeit....
Het vierkantje hierboven heb ik iets kleiner gemaakt dan het originele patroon, want ik wil wel graag dat al mijn squares dezelfde afmetingen hebben. 

Sweet sixteen square (ravelry)

En als er dan weer een paar nieuwe vierkantjes bij gekomen zijn, kan ik heerlijk 'spelen'; alles wordt eindeloos uitgelegd op de tafel of op de grond en dan ga ik sorteren, rangschikken, schuiven, verzinnen ....


Pretty Scallop (MoCrochet)

Deze eigenwijze square wil niet draaien.... Eigenlijk is het een onderzetter, maar ik heb er een vierkant van gemaakt. Vergelijk maar eens met het patroon, zie de link onder de foto...


Tricolor Square Jan Eaton

Het vierkantje hierboven vond ik op een Spaans blog, maar het is eigenlijk een patroon uit het boek van Jan Eaton. En laat ik dat nu in de kast hebben staan... Op de Spaanse blog staat een foto- tutorial.


Winter Wonder Granny Square

En dit is al m'n 14e vierkantje in deze roze-wit-grijs serie; de winter wonder granny square... Nou, die doet zich dit jaar geen eer aan! Ik heb hem in elk geval een toontje lager later zingen door hem een koppie kleiner te maken...


Afghan block (craftsy.com)

En number 15.... Geen patroon, maar ik had het plaatje gepind. Gewoon even goed kijken, plaatselijk even inzoomen en dan toen kon ik gewoon de steken zien...

De laatste toer kijk ik altijd even of ik stokjes kan haken of beter halve stokjes kan doen. Dus soms wijken de vierkantjes wat af.
Ik stuitte trouwens op een vervelend probleem; op de blog van I am crafty zijn een aantal beschrijvingen verdwenen....  Daarvoor zijn linkjes in de plaats gekomen, maar de info daar is lang niet zo duidelijk als de beschrijvingen die er eerst op de blog stonden...
Is één van jullie misschien zo slim geweest om de beschrijvingen op te slaan?

Nou, ik ga aan het eten beginnen voor vanavond. Morgen weer werken; even geen creatief dagboek, even geen applicatie, even geen breiwerk...
Maar er komen vast betere tijden!

maandag 24 februari 2014

Geschiedenis van het breien

Al bladerend in de oude tijdschriften van thuis kwam ik iets tegen over de geschiedenis van het breien!
Het lijkt me leuk om dat met jullie te delen...

Ik heb er illustraties bij gezocht van internet, maar de tekst komt letterlijk uit het Scheepjesjournaal van oktober 1956:

"Een klein beetje geschiedenis over het breien"

Ergens in de grote stad Londen staat het Victoria en Albert museum. Men kan er uren dwalen en er van alles in aantreffen: mummies, oude schilderijen, halfvergane kleren en antieke sieraden.



En ergens in een glazen vitrine liggen een paar Egyptische sokken keurig en netjes gebreid en ze dateren uit het jaar 400. Dus toen breide men al in het oude Egypte. Wie heeft dat kunstje eigenlijk uitgevonden?
En hoe lang zou het geleden zijn dat de mens voor het allereerst breide?
Hoe jammer, men weet er weinig van!
Heel waarschijnlijk was het een Arabier of een Arabische vrouw, die al knutselende met wat stokjes en een draad voor het eerst steken maakte en daarmee de grondslag voor een truitje legde. Want bij de Arabieren zijn de oudste gebreide producten aangetroffen.
Zij waren van oudsher de handelslieden en reisden en trokken vooral naar landen om de Middellandse zee. Zij waren het ook die hier in Europa de breitechniek invoerden.
Er bestaat een hele oude legende over de koningin van Scheba, die bij de rijke koning Salomo op bezoek ging. Onderweg kortte ze de tijd door boven op haar kameel wat te breien, het zal een hele toer geweest zijn, er zullen heel wat steken zijn gevallen!
Maar het is maar een legende, wat men echt weet is dat men omstreeks het jaar 200 al breide.
Merkwaardigerwijze waren het vroeger niet de vrouwen die dit deden, maar de mannen!
Denk maar aan die Arabische kooplui, die het ons leerden. En dat waren in die tijd heus niet van die zoetelijke lieve mannetjes, die zo maar stilweg wat zaten te breien, of van die huishennen. Stoere zeelui waren het, gewiekste kooplui en landverhuizers, ze zwierven de ganse bewoonde wereld over en dat was in die tijd heus niet ’n soort vakantiereisje.
Vele jaren lang hebben mannenhanden breinaalden gehanteerd, tot diep in de achttiende eeuw werd er zowel door mannen als vrouwen gebreid en heus niet alleen door schaapherders!



Herinnert u zich uit de geschiedenisles de tijd van de gilden? Dat waren de vakverenigingen uit de middeleeuwen met meesters die het vak verstonden en gezellen die het nog moesten leren. In allerlei vakken kon men zich bekwamen en één van die vakken was …… breien!
En dat breien bestond niet uit het vervaardigen van een broddellap, zoals u leerde op de lagere school, o lieve help, nee!
Misschien is die broddellap er ook wel bij geweest, de geschiedenis vermeldt het niet. Maar een volledig brei-man werd men pas na zes jaar. Drie jaar leerde men de breitechniek en drie jaar reisde men rond om bij verschillende brei-experts nog wat over het breien op te steken en zich zo te bekwamen voor de meester-proef.
De meesterproef bestond uit een gebreid werkstuk en denk er niet zo min over, het was me nog al wat. Het kon een kleed zijn van vier ellen in het vierkant, waarvan het ontwerp bloemen, bladeren, vogels en dieren in natuurlijke kleuren moest bevatten.



Het kon ook een baret zijn met een wollen wambuis en bijpassende sokken. Men verwachtte dat de breigezel eerst een ontwerp leverde waar alles nauwkeurig in was opgeschreven en getekend, aangevuld door afzonderlijke tekeningen met details en tot slot moest men een eed zweren, dat het écht, helemaal écht eigen idee was!
En zo ving men aan te tekenen en te rekenen, te meten en te verzinnen en als men het geluk had dat het ontwerp werd goedgekeurd, was men de koning te rijk.
Men kreeg een werkplaats toegewezen en daar mocht men all het geleerde in praktijk brengen, dertien weken kon men aan het proefstuk arbeiden, dan moest het onherroepelijk klaar zijn!

Nimmer vergat men er het jaartal in te breien en de initialen van de maker ….., daar was men bar trots op; meester- breier te zijn.


vrijdag 21 februari 2014

Wie vroeg op staat ...

Ja, wie vroeg op staat heeft een lange dag...
En als je een lange dag hebt, kun je veel doen!
Dat lukt me niet altijd, maar vandaag was het wel zo'n dag.
De voorjaarsvakantie gaat met rasse schreden voort en de tijd vliegt door m'n handen...




Na een paar dagjes lekker lummelen, vond ik het nodig om eens even aan te pakken!

"Starting something is the best way to finish something ... "

Eind vorige week was de strijk blijven liggen/hangen, want het was zo'n drukke boel. Inmiddels was er wel wat bij gekomen en dan is het niet leuk meer hè...



Vijf overhemden van DH en vier van DS en dan nog vier T-shirtjes van mezelf, 15 zakdoeken, 6 slopen en een tafellaken...
De boodschappen zijn voor een paar dagen gehaald en ik ben naar het postkantoor geweest.
Allerlei paperassen zijn geordend, nu moet alles nog op datum en dan nog in de daarvoor bestemde ordner.




En dan hadden we nog 'operatie weckpot'. Ze konden natuurlijk niet blijven staan in de plastic tassen. Ik heb een aantal verhuisdozen gehaald om ze netjes te kunnen rangschikken en bewaren. Maar eerst wilde ik ze allemaal afgewassen hebben...




Een hele klus, maar hij is geklaard! En ik heb meteen alles geteld:
2 liter potten: 29
1,5 liter potten: 45
1 liter potten: 25
3/4 liter potten: 4
1/2 liter potten: 4




En nu wachten ze op nieuwe eigenaars! 
Afgelopen dinsdag was ik bij Corrie en ik nam voor haar een paar weckpotten mee. Moet je eens kijken hoe ze daar mee kan toveren.... (zie link hierboven)




In de garage bij ons (inpandig) heb ik een leuk hoekje, waar de weckpotten bewaard worden. Afgelopen zomer heeft mijn man dit stuk keukenblok neergezet en het is me toch handig! Hij is alleen wat minder blij met m'n rommel, maar ja....




Ik ben ook nog aan het figuurzagen; Corrie maakt leuke schaatsjes (moet je hier maar eens kijken) en had nog wat bestellingen...  Tjonge, ik had het jaren niet meer gedaan en het was wel even wennen hoor...




En natuurlijk moest er ook overal gezogen worden na een paar dagen niks-in-het-huishouden doen.
Spooky loopt dan altijd lekker voor m'n voeten en denkt alleen maar aan vlees krijgen. Maar ze moet nog een paar uurtjes wachten hoor!




Intussen wappert er een wasje buiten, lekker hoor om weer buiten te kunnen drogen.
En als ik dan toch bezig ben in de kamer, wordt het tijd om wat te veranderen...




Ouwe Ankie heb ik ingeklapt en het oude Singertje staat er nu bovenop. Ik vond het hier en daar echt te vol worden, dus er zijn wat kleine tafeltjes naar boven gegaan. Ook de vensterbanken heb ik 'geplukt', de kerstballen van Arne en Carlos mogen nu toch echt wel weg hè.., ook al zijn zo leuk blauw..




Maar dan liggen daar wel die leuke granny's te lonken... Ik moet daar nu echt even af blijven, anders komen mijn plannetjes voor vandaag niet rond!




En ook het nieuwe block van de Framed Flowers moet wachten. Spooky denkt dat ze mag voetballen met die rolletjes, maar daar komt niks van in. Ik heb ze maar in een doosje gelegd.
Maar wat denk je...., even later lag ze er boven op! 




En voordat je het weet is dan weer tijd om te gaan koken. We aten vanavond Kip Siam, lekker zo'n pakketje van Knorr waar bij je alleen maar een paar vers ingrediënten hoeft te doen!
En toen we om kwart over 6 aan tafel gingen, was het nog licht. Heerlijk toch?

En van mag ik vanavond eindelijk weer lekker gaan handwerken van mezelf. En morgen kan ik het er ook nog wel van nemen...
Fijn weekend allemaal!




donderdag 20 februari 2014

Ouwe Ankie ...

Afgelopen zaterdag gingen er niet alleen weckpotten mee naar huis, maar ook 'ouwe Ankie' mocht mee.
Wie is ouwe Ankie, vraag je je misschien af....


Ouwe Ankie woont in deze kast. Sorry voor de slechte foto, maar m'n zoon heeft mijn camera mee en ik moest het met een oudje doen waarbij ik niet weet hoe ik de flits moet uitzetten....



Deurtje kan open, plankje kan scharnieren....


 Kijk, daar zie je haar al een beetje... Oef, wat is ze grijs geworden!



Maar daar staat ze dan toch, eindelijk weer na zoveel jaren. De trapnaaimachine van mijn moeder, waarmee ze enorm veel genaaid heeft. Als Ankie kon praten, was ze voorlopig nog niet uit verteld...




Ai, iedere rechtgeaarde huisvrouw ziet nu meteen hoe vies de kast van binnen is. Ik had het nog helemaal niet gezien, maar nu op de foto zie ik het ook! Daar moet maar eens gepoetst worden!
Ankie heeft een snaar en via het trappedaal wordt de machine voortgedreven. Je moet even de slag te pakken krijgen, maar het is beslist niet moeilijk. 



Toen ik 4 jaar was, zat ik er al achter. Zodra m'n moeder op stond, zat ik op de stoel. Ik mocht wel trappen als de draad niet ingeregen was. Door goed te kijken, heb ik veel geleerd. M'n eerste werkje op de naaimachine maakte ik van een oude stofdoek... Toen dat goed ging, kreeg ik af en toe een restje stof, en daar probeerde ik poppenkleertjes van te maken.



De originele handleiding zat nog in het kastje en in het doosje rechts zitten alle hulpstukken.


Handige vakjes aan de binnenkant van de deur. Overal is over na gedacht!


Een deel van het oude garen dat ik thuis nog tegen kwam en wat oude scharen...


Hier horen gewoon grote klossen op te staan... Ze zijn al best oud, misschien breekt het garen wel snel...



En zo ben ik weer een meubelstuk rijker... Voor de butlertray (die hier eerst stond) moet ik nog een plekje zoeken. Eigenlijk willen we het helemaal niet zo vol hebben, maar ik kan nu eenmaal niets weg doen.

De machine gaat t.z.t. helemaal worden nagekeken door de speciaalzaak. Ik weet dat de spanning niet klopt en alles moet ook weer goed geolied worden.... Enfin, ze weten er daar wel raad mee!


De attributen bij naaimachine zijn ook leuk om te zien. Links een radeermesje, dan een schroevendraaier en dan een tool voor knoopsgaten 'hakken', daar ging dan een blokje hout onder...
Spoeltjes in een oud metalen doosje, kleermakerskrijt, diverse naalden en oude knoopjes.


Een gammel vakkendoosje met diverse klosjes garen. Ik ga het doosje opknappen.
Sommige delen zitten los en ik denk dat ik het ook ga whitewashen...




Even 'spelen' met de klosjes en kleurtjes... Het is zo leuk. Ik kan er ook nog niet toe komen om het garen bij mijn eigen voorraad te doen. 't Is gewoon even nostalgie....

woensdag 19 februari 2014

Nog meer granny's ...


Het regent hier granny squares op de keukentafel... Voordat ik het weet is er weer eentje af!
Ik ben blij met elk vierkantje dat ik haak en ik heb er vooral plezier in omdat het telkens lekker even uitproberen is...



Bovenstaand vierkantje komt van de website Make with loops en is een gratis patroontje. Ik heb er alleen nog een extra randje stokjes omheen gehaakt omdat ik graag dezelfde afmetingen wil hebben.


Een vrij simpel vierkantje, maar leuk omdat het middenvlak schuin geplaatst is t.o.v. de rest. Ook dit is een gratis patroon (wel in het engels) en vond ik bij Hooks and yarns.



En hierboven weer een granny square van mijn favoriete site I am crafty. Als je goed kijkt, zie je dat ik een kleine variatie heb gemaakt t.o.v. het origineel.



Het vierkantje hierboven vond ik zo leuk om te haken, maar jammer genoeg trekt hij een beetje. Ik moet deze maar even goed blocken. Het patroontje vind je hier.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...