Busy Bessy Creatief

Totaal aantal pageviews

zaterdag 31 december 2011

Nieuwjaar



Ik neem afscheid
van het oude jaar,
en voor mij
ligt het nieuwe klaar
als een nog te maken deken.

Wat zal het zijn?
Een deken
met mooie patronen?
of zal het mij
alleen maar een rij
zwarte kleuren tonen?

Ik sta stil
en kijk naar de deken
die achter mij ligt,
de kleuren zijn fel,
vermengd met zwart en wit.

Het zwart van de rampen,
de schreeuw van een kind,
dat in een oneindige vloedgolf
zijn moeder niet vindt.

Het rood van het bloed,
gevloeid door geweld,
waar een mensenleven
niet meer telt.

Het blauw van de hoop
op vrede die komt,
de strijd wordt beslecht,
het wapen verstomt.

Het wit van het Kind,
dat ook werd een man
en alle leed
op zijn schouders nam.

Ik sta stil,
en zie in gedachten
een deken gespreid,
het patroon wordt geweven,
soms goed en soms slecht
maar God maakt onze lijn,
de kromme, weer recht.

In dat vertrouwen,
ga ik weer weven,
aan het nieuwe jaar,
met gevouwen handen,
en een liefdevol gebaar
naar bedroefden en verdrukten,
naar mijn naaste hier en overal
tot God aan het eind
van mijn leven
een knoop leggen zal.


Ina v.d. Welle-Boersma

Vuurwerk...


Houden jullie van vuurwerk? Wat voor de één zo'n beetje het hoogtepunt van het jaar is, is voor de ander de grootste ergernis van het jaar...

Iedereen mag z'n mening er natuurlijk over hebben, we leven in een vrij land. Maar ik ben wel eens benieuwd naar de uitkomst als alle burgers vanaf 16 jaar hun mening mogen geven over vuurwerk. 

Persoonlijk geef ik er helemaal niets om, nooit gedaan ook. Na jaren van ergernis om het lawaai waar je ongevraagd in terecht komt en de rommel overal, lukt het me de laatste twee jaren er wat relaxter mee om te gaan. Maar de vragen blijven... En ik ga ze nu toch verwoorden...

- Waarom niet alleen vuurwerk om 24:00 uur bij de echte jaarwisseling?
- Hoe bestaat het toch dat je in dit land complete bommen kunt laten afgaan op een moment dat vuurwerk afsteken nog niet eens is toegestaan?


- Hoe komen al die ventjes van een jaar of 9-10 aan die harde knallen en lawinepijlen?
- Waarom wordt er al zoveel afgestoken op 30 december, terwijl dit niet eens mag?
- Waar zijn de ouders van deze kinderen?
- Waarom ruimt iedereen z'n eigen zooi niet op?


- Waar is de controle? Ik heb de afgelopen dagen geen enkele keer politie gezien...


- Wat is dat toch met de jeugd? Kun je ze nu nergens meer op aan spreken? Bij het minste of geringste krijg je gewoon een grote mond...
- Durven mensen de "ettertjes" niet meer aan te spreken?

En dan vind ik het ook nog eens heel erg zonde van je geldbesteding, wat zou je daar andere mensen in nood mee kunnen helpen. En de natuur, de dieren, het milieu.... 


Het lijkt mensen allemaal niks meer te interesseren als het om vuurwerk gaat. We willen opvallen, ons bewijzen, knallen en stinken, ons onderscheiden..
Wat zielig als je dat op deze manier moet doen. Wees jezelf en geniet van het gewone. Een paar sterretjes kunnen dan genoeg zijn...


Allemaal een fijne en rustige jaarwisseling toegewenst!

Het gaat weer goed met Spookey...

Hè hè..., wat kun je je toch zorgen maken om een poes! De andere gezinsleden halen hier glimlachend en wat meewarig de schouders over op, maar ik trek het me het welzijn van de poezen echt een beetje aan.

Maar goed nieuws: Spookey is weer bijna de oude! Na een aantal dagen heel veel slapen en sloom zijn, begon ze langzamerhand weer kleine beetjes te eten. Ik dacht dat ze dat wel onopvallend wilde doen, maar toen ik ze meenam naar het schoteltje met voer en haar daar een beetje aanhaalde, ging ze juist eten en keek ze steeds of ik er nog wel bij stond... Nou ga ik hier geen gewoonte van maken, maar ik was nu toch wel blij dat ze eindelijk iets ging eten...


Spook komt inmiddels weer lekker "koppies" geven en bijt ook weer zachtjes in m'n been als ze iets wil... (ze is af en toe net een hondje...) En ze komt weer lekker op m'n hobbytafel liggen, het liefst onder de halogeenlamp...
De pilletjes van het kuurtje hoeft mevrouw echt niet, en door het voer...? Haha, ze eet er netjes omheen! En ik moet nog uitkijken met grote zus Boofy ook, want die zal alle bordjes nog wel even nalikken!
'k Had ook nog een penicilline spuit kunnen halen bij de DA, maar omdat ze geen koorts had en toch langzamerhand begon op te knappen, heb ik dit maar niet gedaan.


Dit is dus Boofy, een lekkere luilak die heerlijk haar eigen gang kan gaan. Een tevreden poes, maar niet zo sociaal als Spooky. Met Spook heb ik echt "contact", gewoon even knipperen met je ogen naar elkaar, ze "begrijpt" het als ik zeg "eten eten...", dan loopt ze naar de keuken. 
Spooky kan zelfs "kusjes" geven, als ze wakker wordt en ik haar een beetje uitdaag, komt ze naar m'n gezicht en dan duwt ze het neusje tegen me aan.
En als ze 's avonds vlees krijgen en Boofy is er nog niet, gaan we even naar buiten en roep ik "Boofy"....! Als het lang duurt, zeg ik "zoek ..zoek" tegen Spook en dan floept ze langs de poort de wijk in en komt ze meestal samen met Boofy terug. En dan kan er gesmuld worden! Andersom doet Boofy dit trouwens ook met Spooky, echt handig hoor.


Nou, dit is wel een kattenverhaal geworden, ik hoop maar dat ik jullie daar niet mee verveel. Maar ze zijn me heel veel waard en geven zoveel gezelligheid!



vrijdag 30 december 2011

Meebreideken blok 39: St. Janskruid



Het steekje van dit blokje komt weer uit het 850 stekenboek, het is nr. 272 voor de liefhebbers...
Het heet "St. Janskruid", misschien kun je de overeenkomst ontdekken..
St. Janskruid wordt wel gebruikt als natuurlijk middel tegen een depressie. Hier kun je daar meer over lezen.



Blok 39: St. Janskruid

Voor dit blokje heb ik 46 steken opgezet met de volgende verdeling:
 2 rb.st – 42 patroonsteken – 2 rb.st
Voor het patroon moet je een aantal steken hebben dat deelbaar is door 6 + eventuele kantsteken.

Brei 3 naalden ribbelsteek en ga dan verder met onderstaand patroontje.

Toer 1: 2 rb.st , * 1 av afhalen, 2 r, afgehaalde steek over deze 2 r. steken heenhalen, 3 r*, herhalen en eindig met 2 rb.st.
Toer 2: 2 rb.st, * 4 av, 1 o, 1 av*, herhalen en eindig met 2 rb.st
Toer 3: 2 rb.st, * 3 r, 1 av afhalen, 2 r, afgehaalde steek over deze 2 r. steken heenhalen*, herhalen en eindigen met 2 rb.st
Toer 4: 2 rb.st, * 1 av, 1 o, 4 av*, herhalen en eindig met 2 rb.st.


Herhaal deze vier toeren net zolang totdat je een lapje hebt van 19 cm. Brei dan nog 3 of 4 naalden ribbelsteek en kant alle steken af.

DMC kleurenkaart

Telkens als ik een nieuw borduurwerkje begin, zoek ik eerst in m'n voorraad naar de kleurtjes die ik voorradig heb. Maar het worden er onderhand wel erg veel, en alhoewel ze op kleur zijn gerangschikt in vakjes is het toch nog lastig. Ik gebruik altijd DMC, maar heb ook nog wel enkele gekregen kleurtjes van Anchor.

Bij de borduurschema's worden de kleuren meestal ook wel keurig genoemd, maar op de naam kun je soms echt niet aan; wat de één grijs noemt, noemt de ander groen..
Ik wilde eigenlijk wel eens een kleurenkaart hebben waarop ik aan kan kruisen wat ik in voorraad heb.
Je kunt zoiets kopen of bestellen, kost zo'n 20 à 25 euro.., en dat vind ik wel een beetje duur.
Dus ik zocht naar andere mogelijkheden via internet.

Bij Hobbydoos vond ik een kleurenkaart, maar de vakjes zijn daar zo klein, en bovendien is de lijst niet te kopiëren of af te drukken...
Na een klein uurtje zoeken op het world wide web, dacht ik opeens "als ik het nu eens met een engelse zoekterm in tik..." Dus ik ging aan de slag met "dmc color list", en ja hoor; BINGO...


En je kunt de lijst ook nog in gedeelten uitprinten, het zijn 4 pagina's. En dat heb ik natuurlijk gedaan.
Kijk maar bij Yarn Tree .
Gelukkig had mijn mannetje net een nieuwe kleurencartridge in de printer gedaan. Ik vertel hem maar niet dat ik er heerlijk gebruik van gemaakt heb...

Zo kon ik al mijn borduurzijde gaan archiveren. Een paar nummers kon ik niet vinden, maar ik moet zeggen dat je er ook wel een beetje kippig van wordt.., misschien vind ik ze nog wel alsnog..!



En eigenlijk wil ik nog een veel grotere doos of dozen... Ik kwam op internet deze foto tegen, en nu blijkt deze van niemand anders dan van Miriam van Borduurblog te wezen... tja, ze heeft het netjes voor elkaar.
Nu ik nog...

donderdag 29 december 2011

Hoe is het eigenlijk met de breirol?

De breirol maakt het goed, maar staat wel eenzaam te wachten in de breimand om er eens uit gehaald te worden.
De laatste keer dat ik over haar blogde was 27 september nb.., en toen liet ik patroontje 9 zien, V-ajour.
Inmiddels was er al wel wat bijgekomen. Het mozaïekpatroontje van de meebreideken volgde als patroon 10.


En dat werd gevolgd door het sneeuwklokjespatroontje van Roos, wat een lief motiefje is dat...


En het stukje was nog niet af, of ik was al weer gecharmeerd van een ander blokje. Bij Wolatelier Dian zag ik die prachtige pauwensteek. Tja, en toen had ik opeens tweemaal een ajourpatroontje achter elkaar gebreid... En dat was ik van tevoren nu juist niet van plan geweest. Ik wilde het een beetje afwisselen.


En toen kwamen de uiltjes... Gezien bij Peetjes Breirol, en tot stand gekomen door samenwerking van Roos en Petra.. Ik moet er nog wel kraaltjes opzetten om de oogjes wat beter uit te laten komen, maar het is een fantastisch leuk motiefje. 


Beetje wazige foto..., maar hieronder zie je het iets scherper..


En het laatste motiefje is er weer één die ik ook voor de meebreideken heb gemaakt. Het is de oogjessteek in dominopatroon. Ik maak deze breirol af voordat het oude jaar wisselt met het nieuwe jaar. De rol is dan 1.80 m lang en dan vind ik het wel oké. Ik begin volgend jaar met een nieuwe breirol !

Wat ik zeker ga doen is m'n initialen in de breirol verwerken. Ik ben geïnspireerd door Mientje, die heel enthousiast is begonnen aan een breirol en n.a.v. het Ajourletter blokje van de meebreideken 4 letters bij me heeft opgevraagd. Wat een verrassing toen ze later in een bedankje een foto meestuurde..., moet je nu eens kijken..... dat is toch schitterend?


Wordt vervolgd dus...

woensdag 28 december 2011

Spooky en 3 kerstballetjes

Spooky is nog steeds niet de oude. De DA heeft haar gisteren onderzocht en vond de klieren in de nek wat opgezet en waarschijnlijk heeft ze keelpijn waardoor ze niet wil slikken en dus ook niet wil eten en drinken...
Ook het ene oog is wat ontstoken. Ze heeft een injectie tegen de pijn gekregen en een ogenzalfje en een kuurtje. Maar mevrouw wil echt geen half pilletje.. Ik heb haar vastgehouden en DH heeft geprobeerd het pilletje naar binnen te duwen, maar spuugde hem uit en krabde mij behoorlijk. Gevolg was dat ze er van door ging en voorlopig ons uit de weg ging.



Het is best een bang en schrikachtig poesje, maar ze kan wel fel zijn. Gisteravond zag ik haar nog wel likkebaardend de keuken uit komen lopen, ik denk dat ze toch iets van het vlees gegeten heeft dat ik had klaargezet... Maar ze eet ook gras en later had ze dus weer zitten spugen. Het schiet dus allemaal niet op...


Dit zijn de 3 laatste balletjes, links "sneeuwkristal", dan "sneeuwvlokje"en dan "eenvoudige roos" in wording...
Vanmorgen heb ik dat balletje afgemaakt en nu ziet ie er zo uit:


Nu heb ik voor de kerst ook nog een heel bijzonder balletje gekregen, niet gebreid maar gehaakt! Op de foto van de 3 balletjes zie je hem al in het kerststukje... En hier kun je hem beter zien:


'k Heb hem van Corrie gekregen en er zat zo'n lief kaartje bij. Ze maakt deze balletjes in een handomdraai, ze haakt 2 helften en zet ze dan aan elkaar. En leuk dat ze zijn! Ik wil natuurlijk nog even proberen of ik dit ook kan... Maar alhoewel ik vakantie heb, kom ik gewoon tijd tekort...


Ik ga weer gauw verder met de pinkeep, dan hoop ik dat ik die morgen kan laten zien!

dinsdag 27 december 2011

Kerstborduurwerk

Afgelopen vrijdag ben ik spontaan begonnen met het onderstaande borduurtje, en zaterdag was het al af.





Het ging zo lekker vlot dat ik besloot ook het grotere broertje te gaan maken...
De patroontjes komen van Carmela. Ik vind ze zo enig!


Ik wilde het originele wit graag vervangen door roze, maar toen ik bezig was vond ik het geheel erg druk worden. Ik ben onderaan begonnen en naar boven toe heb ik eigenlijk steeds meer weggelaten.


Nu ben ik bezig met de afwerking. Ik ga van beiden een pinkeep maken. Dat heb ik nog nooit gedaan, en ik vind ze zo mooi.
Ik heb intussen ook nog een paar kerstballen gebreid. Twee zijn er af, de derde staat nog op. Ik ga er morgen foto's van maken om ze aan jullie te laten zien.

                                                    

Straks nog even naar de dierendokter met Spooky. Ze is al vanaf zaterdag niet lekker en wil niet meer eten en drinken. Ze ligt veel te slapen en kijkt zo lodderig uit d'r oogjes. Dat kan nooit goed zijn..

Verder ben ik vandaag aan het opruimen geweest. Het is niet te geloven wat een rommel je kunt maken in een paar dagen ... Er staan hier drie kerstpakketten en alhoewel ik al het één en ander heb weggegeven, blijft er toch ook nog veel over dat een plekje moet krijgen. Gelukkig zaten er allemaal bruikbare spullen in, en vooral met het kookboek van de C1000 ben ik erg blij.

                                              

Maar zo hebben we ook een speciale elektrische pizza-pan gekregen, die je zo op tafel kunt zetten en dan kun je aan tafel je pizzaatje maken en bakken.... Leuk verzonnen, maar of we het gaan doen????
Wat doen jullie met al die luxe dingetjes uit een kerstpakket?

zondag 25 december 2011

Kerst



Licht

Daar is uit 's werelds duistre wolken
een licht der lichten opgegaan
Komt tot zijn schijnsel alle volken
en gij, mijn ziele, bid het aan
Het komt de schaduwen beschijnen
de zwarte schaduw van de dood
De nacht der zonde zal verdwijnen
genade spreidt haar morgenrood






Ik heb iets met dit prachtige oude lied, het verwoordt zo mooi de opgang van hèt licht.
De bewerking rond dit lied is gecomponeerd door Jan Zwart en komt uit zijn "Suite Kerstfeest".
Het wordt uitgevoerd door Henk Bouwman op het orgel van de Grote Kerk in Nijkerk.



Ik wil graag alle bloglezers een goed en fijn kerstfeest toewensen met allen die jullie lief en dierbaar zijn. Laten we ook denken aan al die mensen die deze dagen weer herinnerd worden aan het gemis van een geliefde, mensen die vervolgd worden, in gevangenschap moeten leven, grote zorgen en pijn hebben... Ik hoop dat het geboren kind ook hen tot troost zal zijn!

zaterdag 24 december 2011

Sneeuwkristallen aan een hanger...

Men neme een metalen hanger van de stomerij, zo'n ding dat je meestal gewoon weg gooit... Je omwindt het met  wol of katoen, òf je haakt er vasten omheen. En dan heb je een prachtige hanger om je creatieve frutsels aan te hangen..



Een tijdje geleden haakte ik een heleboel kristallen. De grootste kristallen zijn volgens een patroon van crochet memories, de middenmaatjes van Drops en de kleintjes komen van Attic 24 en uit Eline's winterhuis.


De hanger hangt bij mij voor het raam, maar het viel niet mee om op die locatie een duidelijke foto te maken. 
Ik heb ook best zin in echte sneeuwvlokken, maar een witte kerst zit er dit jaar niet in...

vrijdag 23 december 2011

Meebreideken blok 38: Eindejaarsblokje

Vandaag een speciaal blokje wat de tijd van het jaar symboliseert in de vorm van een ster en het jaartal van het komende nieuwe jaar.
Ik heb nogal een tijdje zitten vogelen om dit voor elkaar te krijgen. Het valt niet mee om in de beperkte breedte van het blokje een heel jaartal te plaatsen.
De ster komt uit de breibijbel, ik vond het toch wel mooi om deze er nog boven te plaatsen. Eerst was ik van plan om het gedeelte dat onder het jaartal gebreid is nog een keer te herhalen boven het jaartal..


Blok 38: Eindejaarsblokje

Voor dit blokje zet je 48 steken op en brei je eerst 3 naalden ribbelsteek.
Vervolgens brei je 4 naalden tricotsteek, waarbij je steeds de 2 eerste en laatste steken in ribbelsteek breit.

Dan komt het gaatjesrandje. Daarvoor  brei je 2 naalden helemaal recht, waardoor je een ribbel krijgt. In de volgende naald brei je als volgt:
2 rb.st, ( 1 omslag – 2 r.sbr.) steeds herhalen wat tussen haakjes staat, eindig de naald met 2 rb.st. De volgende naald brei je helemaal recht, waardoor er weer een ribbel ontstaat.

Brei nu weer 4 naalden tricotsteek, waarbij je de 2 eerste en laatste steken in ribbelsteek breit.

Brei dan aan de voorkant een naald averecht, wel de 2 eerste en laatste steken in ribbelsteek maken, en ga verder aan de achterkant met een naald recht. Brei zo nog een naald averecht en een naald recht.



Dan begint het jaartal, aan de voorkant. Brei dit volgens de teltekening, voor en na het cijfer 2 komen nog 2 steken. Een kruisje betekent recht breien aan de voorkant en averecht breien aan de achterkant. Een wit vakje betekent averecht breien aan de voorkant en recht breien aan de achterkant van het werk.
Begin en eindig wel elke toer met 2 ribbelsteken.

Brei na het jaartal nog 4 naalden tricotsteek waarbij je aan de voorkant averecht en aan de achterkant recht breit, zodat er net zo’n randje ontstaat als onder het jaartal.



Dan komt het laatste gedeelte van het blokje; de ster. Brei deze volgens de foto van de teltekening. Een stip en betekent hetzelfde als een kruisje bij het jaartal. 
Ik heb alleen het middenmotief genomen en de hoekjes weggelaten.
Houd de de volgende verdeling aan:
Aan beide zijden van de middelste 24 patroonsteken komen nog 10 tricotsteken en aan de uiteinden 2 rb.st. Markeer desnoods met een extra draadje de breedte waar het sterpatroontje moet komen.

Tenslotte brei je nog 3 of 4 naalden ribbelsteek en kant je alle steken losjes af.


Veel breiplezier! En als er onduidelijkheden of fouten in staan, dan hoor ik het graag...


donderdag 22 december 2011

Gekregen van Suus en Janine...

Een tijdje geleden plaatste ik berichtje van de give away van Breien en Beppen. Natuurlijk had ik zelf ook meegedaan, want ze hadden zulke leuke spulletjes weg te geven, echt helemaal mijn ding.

En wat gebeurde er? Van 't weekend had ik mail van Suus en Janine: ik was één van de twee bofkonten!
En dat laatste is niks teveel gezegd...
Gisteren zat ik lekker thee te drinken toen ik de postbode verwoede pogingen hoorde doen om alles maar door de gleuf te krijgen... Ik gauw kijken in de gang en te midden van alle kerstkaarten lagen twee pakketjes, en jawel hoor.. voor mij!


Ooooh.., wat zag dat er betoverend uit, wat een schitterend papier...! Ik pakte het bovenste pakketje als eerste uit... 
Heel mooi opgevouwen en samengevoegd tot een prachtig geheel haalde ik voorzichtig dit stapeltje eruit:


Een drietal hartvormpjes om als patroon te gebruiken, een hele leuke sleutelhanger met het label van Jansus & Jansus, witte en rode knoopjes, 4 verschillende stofjes in rood-wit-roze tinten, kantjes en lintjes en 4 strengetjes bijpassende borduurzijde...
Wow.., ik lijk wel jarig!

En toen de andere envelop, die voelde best dik aan. Daar had de postbode de meeste moeite mee gehad, denk ik.
En kijk, dit zat erin: 


Een pakket bandjesgaren van Scheepjes, waar je een hele leuke sjaal mee kunt breien. En een erg lief kaartje van Janine en Suus, dankjewel!


Bij het garen zit een beschrijving hoe je deze sjaal kunt maken..., leuk hè?


Janine en Suus, hartelijk bedankt voor deze mooie spulletjes. Ik ben er erg blij mee!

woensdag 21 december 2011

Ik kan er niet genoeg van krijgen...

Een week lang had ik geen kerstballen gebreid, ik was zo druk met de engeltjes Hermine en Gerdine...
Maar ze waren nog niet af, of er stond weer een balletje op de pennen.



Intussen was ik allang de tel kwijt, hoeveel kerstballen heb ik eigenlijk niet gemaakt dit jaar?
Daar heb ik maar even een lijstje van gemaakt; het was natuurlijk handiger geweest als ik dit meteen had gedaan!

Nu blijkt dat ik bezig ben met de 22e kerstbal, wow..., dat had ik niet gedacht.
Intussen zijn er 2 door mijzelf verkocht en heb ik er 7 naar Wieke opgestuurd om verkocht te worden voor de actie Stop Aids Now.

Dit zijn de nieuwste balletjes die ik gemaakt heb:


Een nieuwe bal met "halling rand", linksonder de "kerstster" en rechts "grieks kruis".
Ze liggen hier een spiegelschaal en ik ga hem straks nog bijvullen zodat er een mooi geheel ontstaat...

Waar ik zelf heel benieuwd naar ben is wanneer ik genoeg zal krijgen van het kerstballen breien... Vind ik het na de kerst nog leuk om te doen? Je zou toch verwachten van niet, tja..., de tijd zal het leren!

maandag 19 december 2011

Flow thuisagenda...

Vorige week kocht ik decemberzegels en bij drie velletjes krijg je dan een gratis thuisagenda van Flow, een cadeautje van PostNL.



Ik vind het best een leuke agenda. Elke week een tip of een wetenswaardigheidje. En elke week ook ruimte om verjaardagen en to do dingen te noteren.



Verspreid door de agenda zitten wat dikkere bladen waarop rechts een ansichtkaart afgedrukt is en links een boekenlegger. Je kunt ze losmaken d.m.v. een scheurlijn en dus echt gebruiken.



Afgelopen jaar had ik de agenda van Ariadne at Home. Ik vind het een hele mooie agenda, heel sfeervol. Maar in het gebruik niet handig. Best een grote agenda om neer te leggen en hij past ook niet in m'n handtas. Ik heb hem dus meer gebruikt als plakboek dan als agenda...


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...