Busy Bessy Creatief

Totaal aantal pageviews

woensdag 30 november 2011

Trouble with christmas balls...


Er zijn weer een aantal balletjes bijgekomen de afgelopen dagen. De tak hangt helemaal vol en ik als ik zo doorga, zal ik nog een tweede tak moeten zoeken om voor het keukenraam te hangen!


Er zijn nu twee ballen voor de actie "Stop aids now" klaar. Ze zijn te koop voor 5 euro per stuk. Wie biedt zich aan? Je steunt er een heel goed doel mee!



Verder heb ik de iets grotere kerstbal gebreid die Petra bij Picasa had gevonden. Die uitdaging moest ik natuurlijk aan gaan. Ik vind het een prachtig motief, helaas had ik bij het overnemen een foutje gemaakt en dat merkte ik pas toen de bal klaar was... Omdat je vaak van kleur moet wisselen bij deze bal, kost het breien relatief wat meer tijd, maar het geeft ook een mooi en netjes geheel omdat het nergens gaat trekken!


Daarna heb ik "Noorse boord", kerstbal 12 van Arne&Carlos, gemaakt. Ik vond het leuk om daar "stoere" kleuren voor te kiezen. Ik ga er ook nog een minitruitje bij breien, lijkt me best toepasselijk...



Zondagavond ben ik begonnen met kerstbal 21 "Artisjok". In het boek staat dat deze eenvoudig en leuk is om te breien, maar dat vond ik nog best tegenvallen! Het begon al bij het meerderen; omdat je al heel snel met inbreien begint, moet je heel goed opletten dat bij meerderen bij de kleurwisselingen het motief netjes in tact blijft.
Dan kom je bij een gedeelte waarbij je de draad 7 steken verder moet meenemen, dat gaat toch een beetje trekken, dus sla je de draden tussendoor een keer om elkaar heen. Maar dat ga je toch zien tussen de steken door! En helemaal als het kleurverschil erg groot is...
Misschien ben ik een zeurpietje, maar ik wil het graag netjes hebben. Toen ik de foto's uit het boek ging bestuderen, zag ik dat ook bij Arne&Carlos deze probleempjes optreden. Kijk maar eens op blz. 18, linksboven zie je een rood draadje ertussen door piepen.. en ook op blz. 97 en 102  kun je dat goed zien.



Het minderen vind ik helemaal een probleem. Soms vallen daardoor motiefsteken opeens heel groot uit en ik ben al aan het experimenteren geweest om b.v. niet achterin te steken bij het samenbreien.
Opnieuw heb ik de "grote meesters" er maar bij gehaald, en jawel hoor..., zij hebben er ook last van: zie blz. 40 en 59... Ik bedoel o.a. dit:



Hier baal ik dus stevig van... ; het is een heel leuk balletje geworden, nr. 8 "Dovre" en bij het meerderen gaat het precies goed met de kleurwisselingen, maar bij het minderen is het vooraan in de toer echt lekker lelijk geworden! Ik heb daar een kleine oplossing voor gevonden, maar ben er nog niet helemaal tevreden over...
Met een witte draad probeer ik voorzichtig die lelijke grote witte steek wat weg te trekken in het breiwerk. En dan krijg je dit:



Lopen jullie ook tegen deze dingen aan? En wat doen jullie er aan? Tips zijn altijd super welkom!

En dan heb ik vanmorgen een heel bijzondere kerstbal opgezet.. eentje die aan alle vier de kanten verschillend is..  Er is één blogvriendin die zomaar kan bedenken wat ik nu bedoel. Maar ik houd het nog even geheim totdat de bal af is!

dinsdag 29 november 2011

Wisten jullie dat....

Ja..., wisten jullie dat er een hele leuke give away is georganiseerd door de dames van Breien en beppen? Kijk maar eens wat er te winnen valt.....


Je krijgt er ook nog een hartjessleutelhanger bij en een streng bandjesgaren om een hip sjaaltje te maken, tenminste..., als je de gelukkige winnaar bent!

Maar wat ik jullie ook nog wil vertellen is dat er nog geen juist antwoord op vraag 1 van m'n prijsvraag is gegeven, zie berichtje hieronder...!
Wie gaat er nog een kans wagen?

Intussen ben ik druk met balletjes breien, tenminste als ik niet aan het werk ben. Maandag en dinsdag zijn altijd drukke dagen op school. Maar wat is er dan heerlijker en ontspannender dan 's avonds met de breipennetjes op de bank omringd door snorrende poezen?
Morgen zal ik even foto's maken van m'n vorderingen en het wel en wee van sommige patronen laten zien!

Fijne avond allemaal...

zaterdag 26 november 2011

Mijlpaal en prijsvraag....

Een jaar geleden - op 26 november 2010 - schreef ik mijn eerste blogbericht. Het begon eigenlijk met de uitdaging of ik een blog zou kunnen maken (ik had nog nooit met blogprogramma's gewerkt), en het groeide uit tot een hele fijne hobby!


Het is ongelofelijk wat een leuke contacten ik heb opgebouwd via het bloggen. Ik wil al mijn trouwe volgers bedanken voor al die leuke, grappige, creatieve, hartelijke en spontane reacties.... Ik had het allemaal nooit kunnen bedenken van tevoren. 
Het heeft me enorm geïnspireerd om door te gaan met handwerken en creatieve ideeën om te bouwen tot projectjes. 
                                             Het is in één woord GENIETEN....

Ik heb meer dan 250 berichten kunnen plaatsen in dit afgelopen jaar. Er zijn op dit moment ruim 200 volgers en 122.500 pageviews, waarbij ik de keren dat ik zelf om mijn blog kwam, heb uitgeschakeld. Dat is toch allemaal fantastisch!
En als je kijkt naar de landen waar de mensen vandaan komen die op m'n blog kijken... dan staan Nederland en Belgie aan top. Maar er zijn ook veel mensen uit de Verenigde Staten en Duitsland bij. Verder uit Spanje, Frankrijk, Turkije, Italie, Rusland en Engeland. Je kunt deze info allemaal vinden via dashboard en statistieken.


Daarom nu een klein feestje in de vorm van een prijsvraag, een soort verkapte give-away zullen we maar zeggen...

Geef via een reactie op dit bericht antwoord op de volgende vragen:
  1. Naar welke creatie op mijn blog is het vaakst gekeken door mensen?
  2. Welk patroon van mijn blog heb je zelf gebruikt?
  3. Ben jij vooral een:  breister, haakster, quiltster, scrapper, borduurster of.anders......
Wie vraag 1 goed heeft (bij meerdere personen loot ik) is de winnaar.
Vraag 3 heb ik nodig om een leuk prijsje voor je samen te stellen.
En vraag 2 is ter bevrediging van mijn eigen nieuwsgierigheid.....



De prijsvraag loopt tot en met vrijdag 9 december, en zaterdag 10 december komt de winnaar uit de bus, tenminste... als vraag 1 door iemand goed is beantwoord. Anders doen we verlenging, net als in de voetbalwedstrijden...


En nu ga ik heel benieuwd op jullie reacties zitten wachten....!


Een nieuwe kerstbal...

Er staan zoveel leuke patroontjes in het boek van Arne & Carlos... , soms weet ik gewoon niet wat te kiezen.
En dan komen daar nog her en der de prachtige motiefjes op diverse blogs bij..., kreun... "wat zal ik het eerste doen?"


Maar ik vind het ook heel leuk om zelf een balletje te "ontwerpen". Ik heb diverse boeken met noorse motieven en andere inbreipatroontjes. Niet alles is geschikt, wat je zit toch wel vast aan een bepaald aantal steken (16).
In het oude Burdaboek vond ik iets leuks, en ik heb deze bal "Burda ruit" genoemd.


'k Ben d'r ook dik tevreden mee. De kleuren vind ik prachtig - ik ben niet zo'n roodfan..
De wol is wat dikker en ik heb hem stevig gebreid. Weinig gaatjes dus, en ook het patroontje is prettig omdat wit en blauw zo vaak worden afgewisseld over een niet al te groot aantal steken. De bal trekt dus ook nergens!


Alle gebreide kerstballen zijn vanaf nu te koop voor 5 euro ten bate van "STOP AIDS NOW".
Hoe gaat dit in z'n werk?
Je stuurt me een mailtje met je verzoek en adresgegevens, ik geef het rekeningnummer door, zodra het bedrag is overgemaakt stuur ik de kerstbal naar je op (verzendkosten neem ik zelf voor mijn rekening), en het bedrag maak ik over naar het fonds!

vrijdag 25 november 2011

Meebreideken blok 34: Eikeltjes

Alhoewel de herfst al behoorlijk zijn intrede heeft gedaan en het bijna winter is, heb ik vandaag toch een herfstmotiefje om te plaatsen. 




Het heet "eikeltjes" en ze worden gevormd doordat ik toer 5 er een lus getrokken wordt, waardoor je tijdelijk even een extra "steek" (omslag) hebt, maar in de volgende toer brei je die weer weg omdat je gaat samenbreien.
Het patroontje kan wat samentrekken, vooral als je strak breit. Misschien kun je dan beter een iets dikkere naald gebruiken.
Ik vond het patroontje in het 850 stekenboek van m'n zus, maar ontdekte dat het ook in het 400 breistekenboek van Marie Claire stond op blz. 238 (voor de bezitters..)





Blok 34  Eikeltjes

Het aantal steken voor dit blokje moet deelbaar zijn door 6 plus 1 extra steek. Daarbij komen dan nog aan beide zijden 2 ribbelsteken.

Zet 47 steken op en brei eerst 3 naalden ribbelsteek. Ga daarna verder met onderstaand patroontje.

Toer 1: 2 rb.st , (4 r – 2 av) 7x breien , 1 r, 2 rb.st
Toer 2 t/m 4: 2 rb.st , 43 steken breien zoals ze zich voordoen, 2 rb.st
Toer 5: 2 rb.st, ( steek nu de rechternaald in de 4e steek en haal de lus door, brei 1 r – 2 av – 3 r) 7x breien, 1 r, 2 rb.st
Toer 6: 2 rb.st, 1 av, ( 3av – 2 r – 2 av.s.br) 7x breien, 2 rb.st
Toer 7 t/m 10: zoals toer 2 t/m 4
Toer 11: herhaal vanaf de 5e toer, maar verspring steeds 3 steken, d.w.z. begin met 3 steken recht, dan de rechternaald insteken nà….. ect..

Herhaal het patroontje zo vaak als nodig om ongeveer 19 cm lengte te krijgen. Brei dan nog 3 of 4 naalden ribbelsteek en kant alle steken in de laatste naald af.

woensdag 23 november 2011

Nog meer kerstballen...

Overal op de blogs zie je de gebreide kerstballen, zo leuk!

Wieke van Keulen laat heel duidelijk op haar blog zien hoe je moet opzetten en hoe je kunt meerderen. Ze heeft overigens ook zelf een aantal ontwerpen gemaakt. Kijk maar eens hier en ook hier en hier.

Op de blog van Jeanet kun je in het berichtje van 18 november 2011 zien dat een 12 jarig meisje een hollands ontwerp gemaakt heeft voor een kerstbal. Haar moeder heeft het uitgevoerd!

Ook Miriam breit volop kerstballen en Petra is helemaal niet te stoppen...!
Bij Hester zag ik een patroon voor degenen die liever met 2 dan met 5 naalden breien. Zij gebruikt wel dikkere wol en daardoor ook de helft minder steken dan bij de ballen uit het boek.


Al m'n balletjes op een bedje van zachte fleece... 

Nu las ik deze week van de actie "Stop aids now" op de blog van Wieke. Je kunt een speciale solidariteitsbal breien en deze verkopen voor 5 euro, of opsturen naar Wieke. Dan zorgt zij voor de verkoop. Ik vind het een heel goed initiatief! Het patroon vind je op haar blog, kijk maar eens hier. Doen jullie ook mee?
Ik ga weer aan de brei en jullie horen nog van mij!

zaterdag 19 november 2011

Breiballetjes...

Vandaag heb ik me eens helemaal toegelegd op de kerstballen breien. Ik had het boek al een poosje in mijn bezit en natuurlijk al wel helemaal doorgenomen. Maar ik had er nog niet één bal uit gemaakt.
De balletjes die ik eerder breide had ik uit een tijdschrift en een basisbeschrijving.




Vanmorgen heb ik "de tak" weer opgehangen, die elk jaar zo ongeveer rond deze tijd van zolder komt om m'n frutsels aan te hangen... Dit jaar worden het uiteraard de kerstballen!


De lelie en het grote rendier had ik al gemaakt. Het poesje (2e van links aan de tak) had ik zelf verzonnen (zie dit berichtje ) en nu heb ik een sneeuwsterbal gebreid (3e van links aan de tak). Ik vind deze goed gelukt. In tegenstelling tot de witte bal die ik afgelopen week breide en waar ik nu een anker op aan het mazen ben...


Dat mazen vind ik echt niks, het is dan ook de eerste en de laatste keer dat ik dit doe. Laat mij maar inbreien, dat vind ik veel leuker en het gaat me veel beter af ook. 


Gisteren was ik met bal nr. 16 uit het boek begonnen, met de Halling rand. Omdat ik nog steeds geen bamboe breipennetjes heb, dacht ik het wel met satéprikkers te kunnen doen. Nou ja, het gaat wel..., maar af en toe sneuvelt er een puntje en hapert er wat... 
Ik vond het eigenlijk een beetje rommelig aandoen dit patroontje en had er geen goed gevoel over. Het was ook opletten geblazen, want meestal zijn de kruisjes bedoeld voor de donkere kleur om in te breien. Maar hier is het net andersom, want je breit met wit in.
Had ik daar nu maar eerder aan gedacht, want toen ik nog een heel eind verder was, zag ik wat er fout gegaan was....

Zien jullie het al? Ik heb na het rode beginstuk en na de witte toer de fout gemaakt om een hele rode toer te maken, die had wit gemoeten. En de twee witte toeren daarboven hadden juist rood gemoeten! Nu vallen de witte vlakken onvoldoende op..



Ik ga de bal niet uithalen hoor, misschien maak ik deze ooit nog wel een tweede keer. Voorlopig valt er genoeg te kiezen..!


Vanmorgen ben ik eerst maar eens op andere breipennetje uit geweest. Helaas helaas hadden ze geen bamboe, maar dit zijn wel lichtgewicht korte breipennen, nr. 3. Dit wordt balletje nr. 18 en heet Klavertje-drie.


Intussen heb ik ook nog maar even de handwerkkast opgeruimd en m'n hobbyhoekje veranderd. De tafel staat nu overdwars en ik heb een rieten stoeltje bij de schuifpui staan. Ik vind het leuk om van tijd tot tijd wat te veranderen...


Alle kleine bolletjes heb ik bij elkaar in een mandje gedaan, dat is lekker makkelijk kiezen bij de breiballen. Alhoewel ik de meeste kerstballen in de originele kleuren houd omdat ik dit toch wel het mooist vind, probeer ik wel eens een andere combinatie uit. Jullie houden het vervolg nog te goed..., ik ga weer lekker door met breien! 


vrijdag 18 november 2011

Meebreideken blok 33: Hartjes-kabelpatroon

Deze week heb ik voor jullie een eenvoudig kabelpatroon. Het is wel handig om hierbij een kabelnaaldje te gebruiken, maar je kunt ook een haakpen, breinaald zonder dopje of een satéprikker gebruiken.
Het patroon is niet heel bewerkelijk, alleen de 7e toer gebruik je de kabelnaald.
Als je wat vast breit, kun je beter een iets dikkere breinaald kiezen voor dit patroontje.


Ik heb al vaak de vraag gehad hoeveel blokken ik ga plaatsen... Nou, voorlopig blijf ik echt nog een hele poos aan de gang. Ik wil zelf geen enkel blokje dubbel hebben in mijn deken, dus ik verwacht dat ik richting 100 blokken ga...


Blok 33  Hartjes-kabelpatroon

Het aantal steken moet deelbaar zijn door 12, plus 4 extra steken en eventuele kantsteken.

Opzetten 44 steken ( 2 ribbelsteken –  36+4 patroonsteken – 2 ribbelsteken) en brei 3 naalden ribbelsteek.
Ga dan verder met het kabelpatroontje zoals hieronder beschreven.


Stekeninformatie:
·         4 r. st. naar r. kr.= plaats 2 steken op een kabelnaald achter het werk, brei de volgende 2 steken recht, brei dan de 2 st v.d. kabelnaald recht.
·         4 r. st. naar l. kr = plaats 2 steken op een kabelnaald voor het werk, brei de volgende 2 steken recht, brei dan de 2 st. v.d. kabelnaald recht


Toer 1: 2 rb.st – (4 av – 8 r) 3 x breien – 4 av, 2 rb.st
Toer 2: 2 rb.st – ( 4 r – 8 av) 3 x breien – 4 r, 2 rb.st   
Toer 3: als toer 1
Toer 4: als toer 2
Toer 5: als toer 1
Toer 6: als toer 2
Toer 7: 2 rb.st – (4 av – 4 r.st. naar r. kr – 4 r.st. naar l. kr) 3 x breien – 4 av, 2 rb.st
Toer 8: als toer 2

Deze 8 toeren steeds herhalen totdat je een lapje van 19 cm hebt. Dan brei je nog 3 of 4 toeren ribbelsteek waarbij je in de laatste toer alle steken losjes afkant.


Heel veel succes met het breien van dit leuke blokje!




Tussen de bedrijven door houd ik vandaag ook "vrijdag-breidag", maar dan wel met de balletjes van Arne en Carlos. Morgen dus een "kerstballen-aflevering"....
Fijne dag allemaal !

donderdag 17 november 2011

Joepie... ik was de 1000 ste klant bij de Jumbo...

Gistermiddag kon ik er niet langer onder uit; er moesten toch echt boodschappen gehaald worden.
Moet je weten dat ik een vreselijke hekel heb aan boodschappen doen en het altijd weer zo lang mogelijk uitstel...
Normaliter ga ik meestal naar Bas v.d. Heijden, die zit het dichtste bij en daar heb ik een standaard (!) boodschappenlijst van. Alles lekker op volgorde en ik hoef alleen maar rondjes te kleuren..
Maar de Bas is momenteel dicht vanwege een verbouwing.
Dus ging ik maar naar de Jumbo, op zich een lekker overzichtelijke supermarkt met een vrij groot assortiment.


En wat gebeurde er bij de kassa? Ik bleek de 1000 ste klant te wezen en werd gefeliciteerd! Ik kreeg een bloemetje aangeboden en kreeg een jute zak gevuld met gratis boodschappen.... WOW, ik stond echt sprakeloos! Ik kan je vertellen dat het op deze manier leuk boodschappen doen is, hoor...



En dit zat er in de zak... Allemaal artikelen die je gewoon lekker kunt gebruiken. De snoepjes zijn inmiddels al door m'n zoon ingepikt, hij trok zo'n lief gezicht dat ik het hem niet kon weigeren..
De bloemen staan op tafel te pronken en de poezels hebben de inhoud van de zak na een ruikpartijtje ook goedgekeurd! Jumbo, super bedankt... 

woensdag 16 november 2011

Opruimen, bezinnen en plannen...

Genieten jullie ook van het "winterweer"? Ik vind het heerlijk..., lekker helder vriesweer, overdag het zonnetje er af en toe bij, 's morgens de auto schrappen vind ik niet erg. Je voelt de natuur helemaal richting de kortste dag trekken. Ik vind het prachtig!



Winter komt er aan...


Zomer verdreven door winterse koud 

Blauwe luchten voor regenachtig grauw 
De dagen worden steeds korter van duur 
Lekker thuis opwarmen voor het haardvuur 

Tijden van hagel en sneeuw komen eraan 
Waarin bladeren tot stof vergaan 
De dagen worden steeds donkerder gekleurd 
Zomer wordt door de winter verscheurd 

Het strand verruild voor de ijsbaan 
Door stormkracht nauwelijks te verstaan 
Temperatuur zakt steeds meer en meer 
Bereid je maar alvast voor winters weer 

- Skydancer - 



Vandaag ben ik begonnen met het opruimen van alle gemaakte spulletjes. In mijn hobbyhoek stonden de dozen nog van afgelopen zaterdag, die ik daar maar even geparkeerd had...
Ik heb alles uitgezocht en de kleinere dingetjes zoals telefoonhoesjes, sleutel- en tashangertjes en de kleine tasjes in een leuke mand in de kamer gezet. Ik hoop er zo af en toe "en passant" wat van te verkopen, waarbij de opbrengst 100% is bestemd voor de stichting Vrienden van Zjitomir, armoedebestrijding in een deel van Oekraïne.

Ook de kast met voorraad krijgt een beurt, en dan kom je van alles tegen. Alles ben ik aan het sorteren; afdeling afmaken, uithalen, plannetjes, en ja... ook wegdoen (maar daar ben ik niet sterk in..).

Al een eind in de goede richting... afmaken!

Eén ding is duidelijk; het geeft rust om op deze manier bezig te zijn. De afgelopen tijd heb ik veel dingen afgemaakt, die er soms al jaren lagen. Dit mag van mij niet meer gebeuren.
Wat dat betreft heb ik meteen al een goed voornemen voor het nieuwe jaar. Ik ben geen type om met één ding bezig te zijn, maar er moet tussen de afwisseling door wel voortgang komen.
Om mezelf daar een beetje bij te helpen, heb ik maar een schriftje genomen en daar schrijf ik mijn plannetjes in op, en noteer ik de langer-lopende-projecten zoals het meebreideken, de Karisma squares, de breirol, medaillon patchwork, afrikaanse bloementas...
En van de kleinere dingetjes mag ik van mezelf straks maar één borduurwerkje, één haakwerkje, één breiwerkje, één scrapprojectje hebben.


Vorige week maakte ik dit sierkussen af. Flowerloom bloemen gecombineerd met punnikkoord en de kussenhoes is van fleece...

zaterdag 12 november 2011

De bazaar

Hè hè... de bazaar is achter de rug...


We hadden twee tafels toegewezen gekregen, en die stonden in de binnenste ring van een U-vorm... Heel veel ruimte hadden we dus niet... Daarom zijn we maar de hoogte in gegaan en heb ik een stoel en een butler-tray gehaald, dan konden we tenminste ook nog wat spulletjes ophangen...




Corrie had een heleboel leuke haarbandjes gemaakt, en we hadden verwacht dat die goed aftrek zouden vinden, maar helaas hebben we er daar geen één van verkocht.



De bazar begon om half 10, en alhoewel het de intocht van Sinterklaas was in de haven van Sliedrecht, was het best druk. Heel veel gemeenteleden van de kerk kwamen een kijkje nemen. Van de opbrengst zouden we 15% afdragen aan de kerk, en de andere 85% mochten we zelf besteden. We hebben geen materiaal aftrek gedaan, maar we kennen mensen die betrokken zijn bij een project in Moldavië, waar het geld goed besteed wordt. Dus daar gaat onze winst nu heen.


We hebben minder omzet gemaakt, dan we gehoopt hadden. Veel mensen kopen wel taart, groente en fruit, levensmiddelen, etc.. En de kinderen trekken liever een envelop voor 25 eurocent, dan dat ze een haarbandje, sleutelhanger of tasje voor 3 of 4 euro kopen... 


Ook de babysokjes zijn allemaal weer terug naar huis...

's Middags was het heel rustig, eigenlijk heeft het geen zin om na 1 uur nog te verkopen. Om een uur of 2 zijn we gaan opruimen. En nu staat het overige thuis nog in dozen en tassen te wachten op.... Tja, misschien de volgende verkoping..., of gaan we een webwinkeltje beginnen, of....
Wat doen jullie eigenlijk met al je spulletjes die je maakt?

Zelf kocht ik deze etagère.. 

en twee canvas kunstwerkjes

en dit prachtige lichtje met sterretjes erin..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...